JAAROVERZICHT - 2018

"Hoger, sneller, sterker: onze atleten zorgden voor een prachtig 2018"

Voor de Belgische sport was het op vele fronten een onvergetelijk 2018, maar ook de atleten van AC Break hebben een aantal knalprestaties op de tabellen gezet. Citius, altius, fortius: het olympische motto indachtig waren velen sneller, gingen ze hoger en bleken ze sterker dan ooit. Bij de scholieren, juniores en seniores sneuvelden liefst 21 clubrecords (indoor plus outdoor). Dat vertaalt zich in een stevige aanwezigheid in de Belgische top-20 ranglijsten. Jaan Bal (jun) staat viermaal helemaal bovenaan, in- en outdoor samen. Nick Van Peborgh (sen) en alweer Jaan Bal veroverden Belgische titels, Britt Vanthillo (sen) een Vlaamse. Master Andre Croux(M70) haalde de kranten met dubbel Belgisch polsstokgoud. We vatten het jaar samen in een reeks opmerkelijke momenten. Mochten we iemand schromelijk over het hoofd hebben gezien: excuses!

JANUARI
De zware etentjes van kerst en Nieuwjaar zijn verteerd. Op 6 en 7 januari is de focus van onze juniores op het PK indoor in Gent dik in orde: ze pakken viermaal goud. Jaan Bal doet dat in het polsstokspringen, Dries Van Langenhove op de 200 meter, Dries Peeters op de 400 meter en Robbe Van Riel in het verspringen.
Er komt stormweer aan wanneer Nick Van Peborgh sterk presteert op de halve marathon in Egmond aan Zee (NL), waar veel toppers aan de start staan. Hij wordt 8ste. De 18de blaast een rukwind iets te hard: een muurtje aan de achterzijde van onze tribune begeeft het. Onze atleten kleuren ook de cross deze winter. Bij de seniores tekenen Britt Vanthillo, Eva De Rooy, Benoît Goethals, Jan Adriaensen en de alomtegenwoordige Nick Van Peborgh tegen half januari al voor flink wat podiumplaatsen.

FEBRUARI
Veel zon en kou deze maand. Nick Van Peborgh wordt op 4 februari provinciaal kampioen cross in Bornem. Jaan Bal breit een vervolg aan zijn geweldig 2017, dat hem de trofee van Ekerse Sportfiguur opleverde. Het BK indoor Meerkamp in Gent (5.165 punten, clubrecord) is een gouden kolfje naar zijn hand. Robbe Van Riel ziet dat het goed is en eindigt zelf 6de. De honger van Jaan is niet gestild: de 18de knalt hij naar brons op de 200 meter op het BK alle categorieën indoor in 21,80 sec. In de reeksen had hij nog twee honderdsten sneller gelopen.
Dezelfde dag winnen Hans Nuyts en Britt Vanthillo de veldloop van Essen.

MAART
Het indoorseizoen loopt ten einde met het BK voor cadetten, scholieren, juniores en beloften in Gent. Jaan Bal, Robbe Van Riel en Catherine De Bie halen geen podium, maar wel de top-8.

APRIL
Na een soms nog bitterkoude maart zijn er al wat opwarmers voor een lange en hete zomer. Nick Van Peborgh wacht daar niet op en trekt naar Berlijn, een stad die hem later op het seizoen nog meer geluk zal brengen. Op 8 april evenaart hij zijn PR op de halve marathon in 1u04’02”. Twee weken later staat hij aan de start van ‘zijn’ 10 Miles. Een zesde zege komt er niet in de hitte. Nick wordt tweede, clubmakker Jan Adriaensen knap vierde.
Helemaal aan het eind van de maand organiseert AC Break de eerste dag van het PK. Liefst 31 van onze atleten staan op de piste of op het veld. Vier keer levert dat goud op. Junior Robbe Van Riel heeft de grootste honger en wint het speerwerpen en het verspringen. Leeftijdsgenoot Dries Peeters doet het hem na op de 400 meter horden en Benoit Goethals loopt iedereen naar huis in de 5000 meter. Zondag voegt Jaan Bal daar in Turnhout nog winst in het kogelstoten aan toe. Negen andere atleten halen het podium: Catherine De Bie, Daphne Van Doninck, Sam Ferny, Lynn Vanthillo, Yana Schaerlaeken, Yannick Ceulemans, Dennis Baccarne, Jacques Deprez en Timothy Truyts.

MEI
Dries Peeters snelt op het BK Studenten in Oordegem – traditioneel op 1 mei - naar brons op de 400 meter horden. Enkele dagen later houden onze meisjes en jongens (cad/sch) onze eer hoog op de Beker van Vlaanderen. De meisjes worden 8ste, de jongens 7de.
Het Louis De Winterstadion is op 12 mei het decor voor de interclub bij de vrouwen, in Tweede Landelijke afdeling. Dat gaat behoorlijk goed. Resultaat: vijfde. 
De mannen staan de dag nadien in kil regenweer voor een zware opdracht in Ere-Afdeling VAL. De ploeg is door enkele forfaits vertimmerd. De vreugde om de nipte redding blijkt van korte duur. Een hertelling is onverbiddelijk: AC Break eindigt 11de en zakt. Zuur voor iedereen die zich hard inzette.
Beter nieuws het weekend nadien: op het Kampioenschap van Vlaanderen alle categorieën in Deinze loopt Britt Vanthillo de perfecte race. Ze grijpt autoritair goud op de 1500 meter. Ereplaatsen zijn er voor haar zus Lynn (discus, 6de) en Timothy Truyts (kogel 5de, discus 8ste).
Britt heeft piekvorm te pakken: op 27 mei loopt ze in Oordegem de 1500 meter in 4.28.88, een clubrecord.

JUNI
AC Break zendt opnieuw zonen en dochters uit naar Oordegem. Nick Van Peborgh en Benoit Goethals duelleren op de 3000 meter. Nick haalt het in een snelle 8.02.96 (clubrecord), Benoit is amper 12 honderdsten langzamer. Britt Vanthillo is niet te stoppen: ze pitst nog vijf honderdsten van haar clubrecord af op de 1500 meter (4.28.83).
Heel bijzonder is wat junior Jaan Bal op 3 juni in het Duitse Bernhausen uit zijn kuiten schudt: op de tienkamp breekt hij vijf clubrecords en komt hij uit op 7.193 punten. Nauwelijks 30 punten onder de limiet voor het WK U20. De atletiekbond delibereert hem jammer genoeg niet.

JULI
Puffen en zuchten is het sinds eind juni. Eindelijk regent het eens niet op het BK alle categorieën op de Heizel. Jaan Bal wipt voor het eerst over 5 meter rond, een dijk van een prestatie alweer. Hij wordt vijfde. Die plek verovert ook Lynn Vanthillo met de kogel. In het discuswerpen eindigt ze zevende. Timothy Truyts doet haar dat in dezelfde discipline na. Lynns zus Britt waagt zich in de warmte aan de 5000 meter. Ze start te snel, maar houdt toch stand op een fraaie zesde plaats. Robbe Van Riel wordt zevende in het verspringen. 
Eva De Rooy (1500), Dries Peeters (400 m horden) en Yannick Ceulemans (110 meter horden) verdedigen zich dapper in de reeksen, maar halen geen finales.
Drie AC Break-atleten (onder meer Robbe Van Riel en Benoit Goethals) zijn erbij op de Nacht van de Atletiek in Heusden. Timothy Truyts verpulvert er zijn PR: hij stoot de kogel 14,49 meter ver. Drie dagen later verzilvert hij in Beveren zijn goede vorm met een clubrecord: 14,56 m.

AUGUSTUS
Daar is Nick Van Peborgh weer: op 4 augustus wint hij het BK 10 km op de weg in Lokeren, acht dagen later het PK 10 km op de piste in Kapellen. Jan Adriaensen pakt het brons.
Half augustus zitten er geen medailles in op het Kampioenschap van Vlaanderen Cad/Schol. Daphne Van Doninck (cad) wordt tweemaal zesde in kogel en met discus (waarin ze een PR werpt). Scholiere Catherine De Bie loopt de reeksen van de 100 en 200.
Die podia halen we wel op het BK Jun/Beloften. Dries Peeters en Robbe Van Riel eindigen derde op respectievelijk de 400 meter horden en in het verspringen. Lotte Nagels grijpt er net naast: vierde met de discus.

SEPTEMBER
De zomer heeft er nog steeds zin in, onze atleten gelukkig ook. Dé uitschieter komt op naam van Nick van Peborgh, bij zijn debuut op de marathon. In de Berlijnse wereldrecordrace van Keniaan Eliud Kipchoge (2u01’39”) finisht onze 34-jarige topper in 2u15’04”. Daarmee is hij op deze historische 16 september de tweede beste Europeaan van de dag. Slechts twee Belgen liepen dit jaar sneller: Europees Kampioen Koen Naert en Bashir Abdi, die op het EK 10000 meter zilver won. En reken maar dat er bij Nick nog groeimarge is.
Een week eerder stuurt onze club twee cadetten (Daphne Van Doninck en Louis Seghers) en één scholiere (Catherine De Bie) naar het BK in Kessel-Lo. Daphne wordt zesde in het discuswerpen met een PR (29,90 m). Catherine is 12de in het verspringen en wordt derde in haar reeks 100 meter. Louis eindigt zevende in zijn serie 300 meter horden.
Onze masters eisen op 23 september de aandacht op. André Croux (M70) bekroont er zijn al straf seizoen (tweemaal BK) met een Vlaamse en provinciale titel in het polsstokspringen. Dorien Van de Poel (M35) wint óók die titels op de 400 meter.
Op 29 september is er in Brasschaat nog het gesmaakte clubkampioenschap. Bijna 100 mensen storten zich na afloop op de pasta, de chocomousse en de drank.

OKTOBER
Dirk Vermeiren (M45) voegt op 14 oktober nog een Belgische titel aan de collectie van het jaar toe: hij wint de marathon in 2u45’55”.

We brengen met deze dagen graag een toost uit op alle atleten, bestuursleden, vrijwilligers, supporters en juryleden die van het voorbije jaar zo’n succes hebben gemaakt. Het beste voor 2019!! 

 

Philippe Truyts