BK Atletiek: Jaan Bal wipt met polsstok over 5 meter

Acht Break-atleten hebben zich het voorbije weekend gemeten met de Belgische top op het BK Atletiek alle categorieën. Dé uitschieter kwam van eerstejaarsjunior Jaan Bal. Ons grote meerkamptalent – recent nog over de 7.000 punten – katapulteerde zich met de polsstok over 5 meter. Britt Vanthillo liep haar PR op de 5000 meter aan diggelen. We behaalden zes top-8-plaatsen.

Na drie kampioenschappen met regen in 2015, 2016 en 2017 beleefden we op de Heizel eindelijk nog eens een ronduit zomerse editie. Goed voor de sprintnummers en kampproeven, minder evident voor de fondlopers.

Zaterdag betraden drie van onze atleten de Brusselse arena. Eva De Rooy liep de schiftingen van de 1500 meter en eindigde tiende in haar reeks, in 4.52.91. Dries Peeters startte in de 400 meter horden. Resultaat: vijfde in 56.91 sec. Yannick Ceulemans weerde zich op de 110 meter horden en bleef als zevende in zijn reeks met 16.37 sec net boven zijn PR. Een finaleplaats was voor alle drie te hoog gegrepen.

Niets dan finales zondag. Vijf Break-atleten gingen voor een dichte ereplaats, met hier en daar misschien wel een stiekeme medaillehoop. Kampers Jaan Bal en Robbe Van Riel moesten het snelst het terrein op. Jaan zat meteen goed in de wedstrijd met een openingsjump van 4,60 meter. In zijn tweede poging ging hij over 4,80 meter. Het bleek een opstapje naar nóg meer. Jaan bedwong foutloos 4,90 meter en bij zijn tweede sprong was het ook prijs op de – toch nog altijd magische – 5 meter. In een sterk deelnemersveld met Arnaud Art, Ben Broeders en Thomas Van der Plaetsen was een vijfde plek het hoogst haalbare. Robbe, ook junior, deed het redelijk zonder meer in het verspringen: zevende met 6,38 meter.

Tijd dan voor Lynn Vanthillo in het discuswerpen. Geen makkelijke competitie, maar Lynn knokte zich met 38,49 meter naar een zevende plek. Later in de namiddag verkaste ze voor het kogelstoten naar het opwarmingsterrein (altijd een ervaring, alsof je met een tijdmachine in de Griekse Oudheid belandt) van het Stade Victor Boin. Op een wiebelende indoorwerpcirkel – sommige atleten hadden het liefkozend over ‘karton’ – wierp ze de kogel 11,59 meter ver, goed voor een vijfde plaats.
Even voordien had haar zus Britt Vanthillo een loodzware 5000 meter afgewerkt. De eerste kilometer ging snel, té snel, in 3.17. Maar Britt beet zich vast in het groepje achtervolgers dat de kloof met de medailleplaatsen almaar zag groeien. En in de laatste rechte lijn sprintte ze nog naar een erg fraaie zesde plek in 17.18, waarmee ze haar PR verpulverde. Britt is aan een geweldig seizoen bezig, met een Vlaamse titel op de 1500 meter en verschillende PR’s.

Timothy Truyts was er voor het zevende jaar op rij bij in een stevig gestoffeerde discuscompetitie. En hij ontgoochelde niet: zevende met 46,81 meter, zijn tweede verste worp uit zijn carrière. Het kogelstoten op het bijterrein werd een afknapper: tiende met 13,13 meter.