André Croux blijft een hoogvlieger

Leeftijd: het lijkt maar weinig vat te hebben op een clubicoon als Deurnenaar André Croux. Of liever: den Dré. De alom gerespecteerde polsstokcoach werd vorige maand in Ninove nog Belgisch kampioen bij de masters(M70) met 1,90 meter. In maart bedwong hij indoor 2,10 meter, ook goed voor nationaal goud.

André is bij AC Break bestuurslid, hij houdt er de kantine open en geeft zes dagen per week training in de meest acrobatische aller disciplines. Hij deelt zijn decennialang opgebouwde kennis en ervaring niet alleen met onze club, maar ook met Brabo, Olse en AC Waasland. Polsstokspringen moet hem in het bloed zitten, dat kan niet anders. Als kind hield hij er al van om met een stok over de beek te springen. Midden jaren zestig trok hij naar het pas opgerichte Brasschaat AC, voorloper van fusieclub AC Break. Hij knutselde zelf een polsstokstand ineen.

André belandde later bij Olse Merksem. Eén van zijn supertalenten was Kevin Rans, die hij op weg zette naar 5 meter. Rans zou onder andere trainers doorgroeien naar een Europese subtopper met een Belgisch record van 5,70 meter. Maar ook onze huidige topcoach Alan De Naeyer (in 1994 sprong hij 5,40 m) trainde een tijdje bij Dré. Uittredend Europees tienkampkampioen Thomas Van der Plaetsen leerde trouwens eveneens springen bij hem.

“Het gevoel van de stuwkracht omhoog en het vliegen in de lucht is formidabel. Ik kan het niet missen”, zei André recent in een kranteninterview.

Hij kijkt ook uit naar het polsstokgala op zaterdag 25 augustus aan het MAS op het Eilandje. Dé attractie van de meeting is de Franse wereldrecordhouder indoor RenaudLavillenie (6,16 m). “Schitterend voor de sport en het spektakel”, vindt Dré.

We wensen hem nog jaren een hoge vlucht toe, voor zichzelf én zijn atleten.