AC Break in 2019: veel eremetaal en 32 clubrecords

Onze atleten zorgden alweer voor een knap jaar. Over alle categorieën samen sneuvelden liefst 32 clubrecords. Elf daarvan waren een prooi voor junior Jaan Bal, die ook een ticket voor het EK beloften afdwong. Hij komt intussen uit voor Olympic Essenbeek Halle (OEH). AC Break is goed vertegenwoordigd in de Belgische top-20 ranglijsten. Jaan Bal staat tweemaal op 1. Bij onze seniores vallen de fraaie top-10 noteringen op van Britt Vanthillo (achtste op de 3000 meter), Benoit Goethals (negende op de 3000 én de 5000 meter) en Timothy Truyts (vijfde in het discuswerpen). Cadet Daphne Van Doninck is in de jaarlijst vijfde in het kogelstoten en zesde in het discuswerpen. Een aantal masters lieten ook van zich spreken met gouden medailles op kampioenschappen: Dorien Van de Poel (M35) verbeterde zelfs zes clubrecords.

Januari

We zijn amper uitgefeest als het PK Indoor zich al op 5 januari aandient. Twaalf atleten van onze club gaan in Gent hun kans. Ze komen naar huis met 1 gouden, vier zilveren en twee bronzen plakken. Het goud is voor Jaan Bal op de 200 meter junioren. In datzelfde nummer is zilver weggelegd voor scholiere Catherine De Bie. Juniore Julie Luyten doet het haar na in het hoogspringen. Ook senioren Jacques Deprez (met een nieuw PR van 4,10 m in het polsstokspringen) en verspringer Robbe Van Riel veroveren zilver. Cadetten Yana Schaerlaeken (hoog) en Daphne Van Doninck (kogel) pakken brons.

Een week later zijn twee sterke kerels aan het feest op het PK Veldlopen: Benoit Goethals loopt iedereen naar huis bij de seniores, master  Dirk Vermeiren is de beste bij de M45.

Eind januari trekken we weer naar de zaal. Jaan Bal troeft na een spannende polsstokwedstrijd iedereen af op het Kampioenschap van Vlaanderen alle categorieën.

Februari

Pas nu haalt Jaan Bal écht zijn beste vorm. En hoe: op het BK Zevenkamp voor juniores in Gent knokt hij zich naar 5.820 punten. De kranten sparen hun superlatieven niet: het is ook de beste wereldjaarprestatie bij de U20.

Het BK veldlopen geniet op 24 februari van lenteweer. Bij 16-17 graden zorgt Britt Vanthillo voor de beste prestatie: ze eindigt zesde op de korte cross voor seniores. Benoit Goethals is ook sterk en finisht als dertiende op de korte afstand. Eervolle vermeldingen zijn er voor Eva De Rooy, Leen Leysen, Lex Van den Wijngaert, Dennis Baccarne en Joppe Van den Eede.

Maart

Op het BK Indoor voor junioren en beloften is Robbe Van Riel bij de zaak: hij pakt een mooie vijfde plek in het verspringen met een nieuw PR van 6,79 m.

Drie atleten verdedigen onze zwart-geel-rode kleuren op het BK én PK Masters. Dorien Van de Poel (W35) is de gulzigste met dubbel goud BK-PK op de 200 (27.47 sec) en 400 meter (63.10 sec). André Croux (M70) breit een verlengstuk aan zijn fantastisch 2018 met BK én PK-polsstokgoud (1,90 meter). Willy Martens (M70) wordt provinciaal kampioen op de 1500 meter, goed voor Belgisch brons.

April

De eerste grote afspraak van het zomerseizoen is traditioneel het PK, dit jaar in Merksem en Mol. Het lijkt wel zomer op 20 en 21 april. Dat werkt inspirerend voor onze atleten. Ze winnen twaalf medailles, waaronder drie gouden plakken. Zussen Britt en Lynn Vanthillo vieren allebei. Britt snelt naar goud op de 800 meter bij de seniores, Lynn werpt de discus het verst. Benoit Goethals duldt geen tegenstand op de 5000 meter. Onze werpers doen het voortreffelijk. Timothy Truyts pakt zilver met de discus én de kogel, cadet Daphne Van Doninck verovert op die disciplines brons en zilver. Het andere eremetaal is voor Jaan Bal (speer, brons), Dries Peeters (400 horden, zilver), Jacques Deprez (polsstok, zilver), Lex Van den Wijngaert (5000 meter, zilver) en Dennis Baccarne (800 meter, zilver).

Eind april slaat het weer om. Het koele, vochtige weer is goed nieuws voor de deelnemers aan de Antwerp 10 Miles en de Marathon (die vanaf 2020 een aparte plek op de kalender krijgt in september). Zou Nick Van Peborgh zijn zesde overwinning in de 10 Miles binnenhalen? Nick voelt zich niet zo goed, maar vindt toch het goede ritme na een blitzstart van clubmakker Benoit Goethals. Het leverde een onuitgegeven resultaat op voor AC Break: Nick wint in 48’42”, Benoit wordt tweede in 49’14”. Heel wat van onze joggers verbeteren hun PR. Op de marathon valt onder meer de prestatie van de 64-jarige Raymond Kik op: 3.43.40.

Mei

Interclubtijd. Voor onze club levert het weinig op. Bij de cadetten en scholieren eindigen de meisjes helaas laatste in Landelijke 2B, de jongens zijn negende in 3A. Een paar weken later handhaven de vrouwen en de mannen zich respectievelijk in Landelijke 2B en Landelijke 1.

Op 12 mei is het bingo in Herentals. Jaan Bal zet een geweldige tienkamp neer: 7.341 punten. Zijn ticket voor het EK in Zweden is binnen.

Twee weken later schitteren Benoit Goethals en Britt Vanthillo op de IFAM in Oordegem. Benoit sloopt de muur van 14 minuten op de 5000: 13.58.33. Britt breekt haar zoveelste clubrecord: 1500 meter in 4.27.45. Opvallend: ze moet net voor middernacht lopen.

Heusden is op 30 mei de afspraak voor het Vlaams kampioenschap. Medailles halen we niet, maar Lynn Vanthillo, Timothy Truyts (die zijn PR evenaart op het kogelstoten), Yannick Ceulemans en Dries Peeters zorgen wel voor mooie ereplaatsen.

Juni

Britt Vanthillo laat er geen gras over groeien: in Oordegem pitst ze op 1 juni nog wat van haar clubrecord op de 1500 meter af: 4.25.84.

Maar het wordt nog beter voor onze club op 8 juni in Lier. Op de Flanders Cup legt Timothy Truyts de discus perfect op de wind. De schijf landt na 48,81 meter, een verpulvering van zijn clubrecord. Het zal hem op de Belgische ranking een vijfde plaats opleveren. Britt Vanthillo is nog niet verzadigd: ze verzilvert haar excellente vorm met een prachtige 2.12.22 op de 800 meter. Daarmee breekt ze het clubrecord van oud-meerkampster Sara Aerts.

Midden juni winnen Dorien Van de Poel (400 meter, W35) en Dirk Vermeiren (5000 meter, M45) goud op het BK Masters.

Het BK Juniores en Beloften op 29 juni in Lebbeke kreunt onder de hitte. Onze drie atleten doen het goed. Dries Peeters vestigt een knap PR op de 400 meter horden (53,99 sec) en eindigt net buiten de medailles. Die vierde stek is ook het lot van Eva De Rooy op de 1500 meter. Jaan Bal wint zijn reeks van de 110 meter horden, maar verzaakt aan de finale.

Juli

Er heerst een relatieve stilte op onze atletiekterreinen. Dat is meegenomen, want op 25 juli wordt het in grote delen van ons land met 40 graden of meer ongezien heet. We kijken vooral uit naar het EK Tienkamp voor Juniores in Zweden. Jaan Bal doet het daar schitterend op de eerste dag met toptijden op de 100 en 400 meter. De grens van 7500 punten wenkt, maar op dag 2 gaat het jammerlijk mis in het discuswerpen. Jaan vecht zich nog naar een mooie 13de plaats met 7.283 punten.

Augustus

We ruilen de piste even voor de straat. In Lokeren start Nick Van Peborgh, lang out door gezondheidsproblemen, op 3 augustus in het BK 10 km. Onze Ekerse klasbak pakt de titel bij de M35 en eindigt tiende alle categorieën. Dirk Vermeiren wint brons bij de M45.

In Ninove doet Benoit Goethals alweer iets moois. Hij breekt het clubrecord van Thomas Matthys: 3.48.01. Meteen het vijfde clubrecord voor Benoit.

Half oogst, 15 augustus, verovert cadet Daphne Van Doninck (11,52 m) brons in het kogelstoten op het Kampioenschap van Vlaanderen. Met de schijf werpt ze 31,46 m, net buiten de medailles. Scholiere Catherine De Bie haalt de finale op de 100 meter (8ste).

Ook in de estafette spreken we een woordje mee. Op 25 augustus winnen onze cadetten jongens op de 4x800 meter zilver. Knap van de broers Niels en Joppe Van den Eede, Thijs Bal en Timo De Clerck.

Na een voor onze club geslaagde Kapittel-(avond)loop in Brasschaat trekken we op 31 augustus en 1 september naar het BK alle categorieën in het Koning Boudewijnstadion. Dries Peeters (400 meter horden) en Yannick Ceulemans (110 meter horden) komen niet verder dan de reeksen, maar dat werd ook niet verwacht. Timothy Truyts, die aan zijn achtste opeenvolgend BK bij de seniores deelneemt, doet het degelijk in het discuswerpen met een zevende plaats.

September

Met de weerkundige herfst op de kalender tekenen we nog enkele sterke prestaties op. Op de 21ste bevestigt Dorien van de Poel (W35) haar mooi seizoen met Vlaamse masterstitels op de 200 en 400 meter. Bert Schrauwen (M35) wint provinciaal goud in het speerwerpen, Willy Martens (M70) doet dat na op de 5000 meter.

Nick Van Peborgh zet op de 29ste een dijk van een race neer in Berlijn: met 2.14.39 verbetert hij zijn eigen clubrecord op de marathon. Groots. ‘s Avonds beukt Timothy Truyts door de muur van 15 meter in het kogelstoten. In Merksem landt de bol na 15,07 meter.

Epiloog… In oktober en december verbetert Ronny Rebeck bij de M55 nog de clubrecords op de halve en hele marathon. Miniem Ruben De Roy loopt op 30 november een snelle 150 meter. Zijn 20,24 sec is óók een clubrecord.

Tot slot: een toost op alle atleten, bestuursleden, vrijwilligers, supporters en juryleden die van het voorbije jaar zo’n succes hebben gemaakt. Het beste voor 2020!!