Derde overwinning op rij in Antwerp 10 miles voor Nick Van Peborgh

Zondag was het weer zover. Het grootste loopspektakel van Vlaanderen, de Antwerp 10 Miles. Vele leden van onze club deden ook dit jaar weer mee. En voor het derde jaar op rij won Nick Van Peborgh de 10 miles. Een prestatie die zelfs door Studio Brussel niet onopgemerkt voorbij is gegaan. Hier kan je een interview horen met Nick (door Siska Schoeters, in "Siska staat op" van 28 april, na 2u29'38"). Atletiek in prime-time op de radio, een zeldzame gebeurtenis... Proficiat, Nick!

Maar ook vele andere wedstrijdlopers van de groep van trainer Staf Van Dyck, en vele joggers en jogsters liepen mee. Het is onmogelijk om hier alle uitslagen weer te geven, maar Staf liet ons hieronder wel een sfeerbeeld achter.

 

Of men nu pro of contra is, men kan er niet omheen, elk jaar blijft deze organisatie groeien en houdt duizenden lopers in de ban. Deze wedstrijd is een “event” geworden waaraan zo veel als mogelijk sportmensen van allerlei pluimage kunnen deelnemen. In tegenstelling tot de 20 km van Brussel waar op een bepaald ogenblik de inschrijvingen afgesloten worden omdat de wedstrijd “volzet” is kan men in Antwerpen nog inschrijven de dag zelf. Het nadeel van dit systeem is dat men eigenlijk geen zicht heeft op wie er nu eigenlijk meeloopt en wie niet. Het wordt dan voor de wedstrijdlopers gissen om hun tactiek aan te passen en verslaggevers krijgen het ook moeilijk om in de media prognoses te maken.

Een tweetal maanden voor de start komt de publiciteitsmachine op gang met wekelijkse artikels in de kranten aangevuld met allerhande trainingsschema’s. Vroegere deelnemers worden op de hoogte gehouden via e-mail en BV’s en politiekers vertellen graag hoever het reeds staat met hun voorbereiding. Ook in onze club leeft de 10 miles zowel bij de wedstrijdlopers als bij de joggers. De trainingsijver en de aanwezigheid wordt opgeschroefd om toch maar zo fit mogelijk aan de start te komen.

De start: het wachten op het startschot in de boxen is het Tomorrowland voor de lopers. Luide muziek en prettig gestoorde speakers zwepen de lopers op zodat sommigen hier al uit de bol gaan.

Het parcours dan. Het is een zware wedstrijd. De eerste twee km zijn vlak en snel. Bovendien wordt de adrenaline bij de lopers nog opgewekt door de luide aanmoedigingen van het talrijke publiek. Wie zich hier laat aan vangen loopt reeds in het rood. Daarna volgen vier golvende kilometers met achtereenvolgens de spoorwegbrug, de Kennedytunnel met als uitloper een lang stuk vals plat om uiteindelijk na km zes uit de Bolivarttunnel te komen midden een tweede golf van joelende supporters. Hier volgt de eerste bevoorrading waarna men een tweetal km tempo langs de kaaien kan lopen. Naarmate men de voetgangerstunnel en het Steen nadert worden de rijen toeschouwers groter en de sfeer die daar heerst is onbeschrijfelijk. Het hoogtepunt van het parcours. Via de Minderbroedersrui en de Katelijnevest komt men op de bruisende Meir. In de Jezusstraat, de Italiëlei en de Paardenmarkt is het rustiger en na een laatste bevoorrading bereiden de lopers zich mentaal voor op de zware finale. Via de Brouwersvliet ligt het monster de atleten op te wachten en duiken ze de “konijnenpijp” in. Het sadistische spandoek “aan het einde van de tunnel is er licht” verklaart alles .Velen laten zich hier vangen aan een te snelle afdaling zodat ze met een te hoge hartslag de beklimming moeten aanvatten. Halfweg de klim is hun vermoeide lichaam volledig verzuurd en velen raken amper nog vooruit. Eenmaal boven volgt een bocht naar rechts en komt men in de lange laatste rechte lijn van ongeveer 700 meter. Sprinten is er voor de meesten niet meer bij en velen zijn trots en gelukkig dat ze de wedstrijd hebben uitgelopen.

 

Wat waren nu de resultaten van onze wedstrijdlopers ?

Natuurlijk steekt de derde opeenvolgende overwinning van Nick Van Peborgh er met kop en schouders bovenuit. Winnen op zich is al uniek, maar drie maal na elkaar is een huzarenstukje dat niet te snel zal geëvenaard worden. De druk op Nick was enorm maar zowel fysiek als mentaal heeft hij zich kunnen opladen om “zijn” koers in de best mogelijke omstandigheden te kunnen betwisten. Dit is een bewijs van grote klasse. De laatste zeven km solo werd een triomftocht voor onze loper om te eindigen met 2’20 voorsprong (wat enorm is op dit niveau) in een knappe 49'20”. Proficiat !

De verdere knappe uitslagen van onze straffe lopers (ook allemaal een dikke proficiat !)

Roel Wouters 55.41, Dirk Vermeiren 56.13, Birger Cornelis 57.00, Johan Van Looy 1.00.57, Wim Van Hecke 1.01.51, Dries Van Dyck 1.02.00, Marc Matthyssens 1.02.19, Karl Maes 1.03.01, Jan Buytaert 1.05.44, Percy Pauwels 1.05.51, Maja Hoppenbrouwers 1.09.13, Paul Bollaert 1.09.49, Nicolaas Van Leeuwen 1.09.54, Liene Geysen 1.10.10, Ben Heynderickx 1.10.20, Frank Verschueren 1.11.20, Ben Vermeiren 1.11.27, Staf Van Dyck 1.11.48, Jeroen Boogaerts 1.12.46, Zeb en Dirk Mertens 1.13.41, Tanguy Coelis 1.15.15, Anneleen Bosmans 1.15.31, Jef Jacobs 1.16.34, Esther van de Poll 1.18.33

De marathon:

Werner Roels 2.47.59, Stan Schniermanni 3.40.03, Julien Matthyssen 3.58.24

 

Tot volgend jaar,

Staf Van Dyck